Våra bästa tips för potträningen

Här kommer våra 14 bästa tips. Läs gärna även våra andra delar om potträning för att få mer inspiration inför hur och  när ni väljer att börja.

Hur hjälper jag mitt barn att potträna?

1. Välj en lämplig tidpunkt som passar er familj, är det en stressig period av andra orsaker kan det vara bättre att vänta lite.

2. Tänk inte att det behöver vara en viss årstid på året. Vänta till exempel inte till sommaren om du ser tecken som tyder på att barnet är redo.

3. Jämför aldrig ditt barn med andras barn, vi är alla olika. Se på ditt eget barns framgång och förutsättningar.

4. Låt gärna barnet välja sin egen favoritpotta ur My Carry Potty kollektionen för att öka motivationen. Våra pottor är designade för att barnet ska ta dem till sig som en uppskattad ägodel.

5. Låt barnet välja var det vill vara när det använder pottan. Behövs den mitt under en lek eller i favoritprogrammet så behöver man inte flytta sig så långt bort. Ha pottan nära till hands, så sparar det tid och minskar risken för olyckor.

6. Försök att hålla en rutin med potträningen. Vanligt är att man sätter barnet på pottan på morgonen, inför eller efter måltider, innan man går ut och inför läggning. Med My Carry Potty blir potträningen lekfull och många barn vill prova sin potta ofta, vilket också går jättebra.

7. Låt förskola, familj och barnvakter veta att ni pottränar. Ta alltid med barnets egna My Carry Potty och berätta för dem hur ni gör, så att ni kan hjälpas åt och barnet känner en trygghet i att alla vuxna kan hjälpa dem när det behövs.

8. Ge alltid barnet rikligt med beröm. Inte bara när det "lyckas" utan för det arbete de gör med att lära sig att använda pottan. Att barnet provar att sitta på sin potta är också viktigt att berömma och bekräfta.

9. Låt ditt barn bära omkring på sin potta och alltid ha den nära till hands. Det ger en extra trygghet. Undvik om möjligt situationer där väntetid gör att det händer olyckor. My Carry Potty kan vid behov stängas med innehållet inuti och kan då användas även på platser utan möjlighet till omgående tömning

10. Var förberedd och ha alltid extra byxor och underkläder med när ni är iväg och var förberedd på att det kan behövas några extra ombyten ibland. Väljer man att använda våra fina potträningsbyxor ger det en extra trygghet då dessa står emot vid mindre olyckor och de är också designade med fina, matchande motiv till våra pottor

11. Klä barnet i plagg som är lätta att ta av när det är bråttom, välj t.ex. gärna byxor med resår i midjan

12. Försök att minska ner på mängden dryck under perioden innan läggdags

13. Försök att inte återgå till att använda blöjor om du inte verkligen känner att ni har börjat för tidigt att potträna. Att använda blöjor från och till leder till osäkerhet och fungerar mindre bra. Välj då hellre potträningsbyxor som gör att barnet känner att det blir blött om det kommer kiss vilket hjälper till att ge en förståelse för vad som sker till skillnad från blöjan som oftast känns lika bekväm även efter att barnet har kissat.

14. Räkna med att det kan krävas en del tålamod men ge inte upp!

Lycka till!

läs mer om potträning & att sluta med blöja HÄR