Vid vilken ålder ska man potträna?

När blir de flesta barn blöjfria?

Många föräldrar undrar vid vilken ålder det är rätt att börja potträna och när det är vanligast att bli blöjfri. Vi vet att flertalet barn idag börjar potträna först vid ungefär 3 års ålder men för de flesta går det bra att starta betydligt tidigare, om man så önskar och det passar. Förr i tiden slutade barn att använda blöja betydligt tidigare så det är fullt möjligt att låta ditt barn bli blöjfritt vid en yngre ålder än vad de flesta gör idag. Tänk så skönt att slippa kostnaden för blöjor och alla extra soppåsar!

Hur pottränar man en 1-åring, 2-åring eller 3-åring?

Det finns ingen rätt ålder eller tidpunkt för potträning som passar till alla barn. Som förälder får man hålla utkik efter tecken på att ens barn är moget för att börja med potta. Metoden kommer i stort sätt att vara densamma oavsett barnets ålder. Den enda skillnaden är barnets sätt att kommunicera i talat språk, vilket oftast är mer utvecklat vid en högre ålder, men de tecken ni ska kika efter finns även hos ett yngre barn som är redo. Vänta inte tills sommarmånaderna om barnet verkar vara redo, utan börja oavsett årstid. Ditt barn kommer att ge dig tecken på när det är lämpligt att börja och vid rätt tidpunkt kan det gå lika bra att potträna med en 1-åring, 2-åring eller 3-åring. Håll koll på när du ser att barnet börjar märka att det har hänt något i blöjan, i vissa fall kanske de berättar att de har gjort något i blöjan, eller så märker du att de går undan eller gömmer sig för att vara lite mer i fred när de uträttar sina behov. När du ser dessa tecken är det rätt tidpunkt att börja potträna oavsett ålder på barnet.

Ytterligare tecken på att barnet är moget för att sluta med blöja kan vara att antalet blöjbyten per dag minskar och att blöjan är torr på morgonen (detta beror dock på hur sent på kvällen barnet dricker). Muskler har vuxit och utvecklats som gör att barnet kan hålla kisset inne för en längre period än tidigare.

När barnet är lite äldre kan du också märka att det, till skillnad från tidigare, stannar upp med sin aktivitet när det händer något i blöjan. Det kanske gömmer sig och kommer efteråt och berättar att det har bajsat eller att det har en kissig blöja. Det är en perfekt tidpunkt att låta barnet välja sin egen My Carry Potty och byta ut blöjorna mot underkläder!

Lycka till!

läs mer om potträning med vår prisbelönta potta HÄR