Att tänka på vid potträning

Hur ska man potträna?

Starta inte potträningen om det samtidigt pågår andra stora förändringar i barnets liv. Passa t.ex. inte på om barnet är hemma för att det är eller precis har varit sjukt. Vänta lite om ni nyligen har fått tillökning i familjen, flyttat till ny bostad eller det har förekommit andra förändringar i familjesituationen.

Börja inte potträna bara för att andra jämnåriga barn gör det. Var uppmärksam på tecken som visar att ditt barn är redo, eftersom alla barn är olika och det finns ingen specifik ålder som är den rätta. Låt dig inte påverkas av vad andra säger till dig att göra, du är den som känner ditt barn bäst..

Håll en rutin för hur ofta du hjälper barnet att sitta på pottan. På morgonen, före eller efter maten, innan man går ut och innan läggdags är vanliga stunder att börja med.

Bli inte besviken över att "olyckor" händer även om det kan ske vid olämpliga tillfällen. Undvik att låta barnet se din besvikelse eller märka att du upplever det som besvärligt. Var inställd på att det krävs lite extra tålamod. Uppmuntra och ge beröm men gör ingen stor sak över att det ibland går mindre bra.

Vänta inte till en speciell årstid utan starta potträningen när ditt barn ger dig tecken på att det är redo.

Undvik att byta från blöja till byxblöja när ni börjar potträna. Försök att inte växla mellan underkläder och byxblöjor eftersom det kan förvirra barnet och leda till missförstånd.

Använd hellre en potträningsbyxa om ni önskar lite extra trygghet vid mindre olyckor.

Prata med andra personer som tar hand om ditt barn och se till att de vet hur ni arbetar med barnets potträning så att de kan följa samma tillvägagångssätt.

Se till att barnet alltid tar med sin egen My Carry Potty överallt, så att pottan finns nära när den behövs och risken för "olyckor" minskar.

Lycka till!

läs mer om potträning & när man ska börja att potträna HÄR