Sant & Falskt om potträning
Som förälder har du redan upplevt många fantastiska milstolpar tillsammans med ditt barn. Första leendet. Första orden. Första stegen. Övergången från blöja till potta och därefter till toalett är ett riktigt stort steg ni kommer att uppnå tillsammans. Det sägs mycket om potträning och vissa saker stämmer mindre väl än andra. Vad är sant & vad är falskt av allt man får höra? Här kommer några av dessa påståenden som inte alltid stämmer.
1. Pojkar har mycket svårare för att potträna än flickor
Detta är ett av de vanligaste påståenden som de allra flesta, och då särskilt pojkmammor, får höra. Vi anser att det inte bör spela någon roll om det är en pojke eller en flicka som ska börja potträna. Förväntningarna och målen bör vara detsamma. Oavsett vad du som förälder till en pojke får höra, så är det på precis samma sätt som ni planerar inför potträningen. Ofta bygger uppfattningen att det är svårare på att pojkar inte har tid att ta pauser för pottan (vilket likväl kan gälla flickor) men väljer man att potträna med en bärbar potta som My Carry Potty underlättar detta då pottan kan vara nära till hands när man ser tecken på att den behövs.
2. Barnet måste vara redo för att börja potträna
Innan våra moderna engångsblöjor fanns var tidpunkten då barnet slutade med blöja betydligt tidigare än vad den idag oftast är. Förr i tiden slutade många barn med blöja när de var 12 månader eller när de kunde sitta upp. De allra flesta var torra vid ca 18 månaders ålder. Detta tyder på att det finns en god möjlighet att låta barnet sluta med blöja betydligt tidigare än vad de flesta gör idag. Vill man som förälder och passar det i övrigt så finns det alltså all anledning till potträna tidigare än vad de flesta tror är rätt ålder. Förutsatt att de tecken på att det kan vara läge att börja finns och att det i övrigt passar in i er tillvaro så finns det ofta en möjlighet att bli bjöjfri betydligt tidigare och snabbare än ni trott.
3. Byxblöjor underlättar potträningen
Byxblöjor är fortfarande blöjor men med en annan design. Många föräldrar tänker att det kan vara praktiskt med byxblöjor när man pottränar för att undvika "olyckor" men en byxblöja är fortfarande en blöja och eftersom den inte känns blöt när man har kissat så är den inte till fördel under potträningen. Dock finns undantag beroende på i vilken situation man befinner sig och hur olyckligt ett missöde skulle vara. Jämfört med ett läge där detta skulle frambringa en genomstressad förälder och påverka barnets potträning negativt kan det ändå finnas tillfällen då en byxblöja kan vara till fördel. Oftast rekommenderar vi annars att hellre använda en potträningsbyxa om man vill vara lite extra skyddad för små olyckor. Dessa låter barnet känna att det blir blött i byxan vilket gör att det istället blir en fördel att använda dessa för att barnet ska skapa en koppling och förståelse till vad som sker när man kissar.
4. Om du väntar med att potträna tills barnet är äldre så går det snabbare
Det finns inget som säger att det går fortare att potträna ett äldre barn utan det är barnets egen mognad som styr. Barnet ska inte känna någon press eller stress vilket även lätt kan komma från förälderns sida om man känner att man har väntat "för länge". Försök istället att göra potträningen till en lekfull och positiv upplevelse för barnet. Att låta barnet välja sin egen potta underlättar detta då barnet tar den till sig som andra tillhörigheter eller leksaker.
Lycka till!
läs mer om potträning & vad som kan vara bra att tänka på HÄR